KAKELUGNSMODELLER 2017 ALTERNATIV

Nyproduktion av klassiska modeller av äkta kakelugnar från 1700-talet och moderna kakelugnar från 1900 talet

Helsinges 1700-tals kakelugnar är nyproduktioner av gamla klassiska och omtyckta modeller från 1740 till 1800-talet.  De kantiga och runda kakelugnsmodellerna baserar sig på Maribergs Poslingsfabriks modeller som var uppskattade i Finland och Sverige.

Formerna är tidlösa och passar bra för den finländska smaken. Vi har konstruerat våra modeller så att varje modell kan göras modern eller klassisk.

Tillverkningsmetoder, råvaror, modeller och barockben eller gustavianska ben som är tillverkade för hand av björk.

Färgerna är gammal vit, solgul, grangrön och koboltblå. Färgerna är favoriter och passar den diskreta finländska smaken. Benen levereras träfärdiga och kan behandlas antingen med fernissa varvid björkens fibrer framträder på ett vackert sätt eller med linolja med önskad nyans.

Ugnskakel i kantiga kakelugnar är typiska för 1700-talets kakelugnar och cirka 20 x 30 cm stora. Kaklen i de runda kakelugnarna är cirka 23 x 35 cm. De har tillverkats helt för hand och deras konstruktion är mycket stark, cirka 15 mm för att öka hållbarheten.  Kantiga och runda kakelugnar kan beställas med ben eller sockel. Modellen med ben fås också med sockel i bakgrunden.

Trots att största delen av våra modeller är från 1700 och 1800 talen har vi två populära modeller från 1900-talet i vårt sortiment. Dessutom har vi flera andra moderna modeller på lager. De moderna alternativen är den kantiga Tallugnen och den runda Klinten som är finländska favoriter.

Vår produktion är unik. Ugnskaklen tillverkas av en kakelmakare som behärskar både tillverkningen av kakel och murningen av kakelugnar.

Både våra klassiska och våra moderna kakelugnar motsvarar era behov vare sig ni vill ha en kakelugn i ett torp, i en jaktstuga eller bastukammare eller kanske i ett vardagsrum eller en salong.

Vi strävar efter att ha modeller av äkta kakelugnar för alla smaker. Vår kakelugnar ger kunden möjlighet att välja exakt en sådan kakelugn som hen vill ha.

Helsinges färger

Gammaldags vit, solgul, grangrön och koboltblå passar på landsbygden eller i en stad och i både en gammaldags och en modern idyll.

Hyllans djup

Hyllans djup på Helsinges kantiga kakelugn i Nr. 1 serien kan vara till och med 130 mm, men fås också smalare.

Hylla min 50 mm

Hylla max 130mm

Sockel bakom benen

Som en fin detalj fås sockelkakel bakom benen  såsom på 1700-talet. Ett modernare och mera urbant utseende fås genom att mura sockeln av handslagna tegel med naturvita fogar. Genom att rappa med kalkbruk eller marmorera med målfärg efter önskemål fås ett mera rustikt utseende. Benen har svarvats av snickare  och deras utseende kan variera lite. Höjden är 180 mm med björkstöd.

Sockelkakel

Murad eller rappad yta

 

 

Ben av björk

Helsinge tillverkar ben av björk till äkta kakelugnar. Standardalternativ är ben i tidig barock samt gustavianska ben. De levereras träfärdiga och vi rekommenderar att de behandlas med högklassig färgad linoljemålfärg eller fernissa. Dessa båda passar både i en gammal och i en ny miljö.

Tidig barock

Gustaviansk

Ugnsluckor

Helsinge erbjuder ugnsluckor av två traditionella klassiker dvs. guldglänsande mässing och silverklar fin nickel. På specialbeställning 1700-tals lucka av svart järnplåt till klassiska kakelugnar eller prydnad med jugendornament tillverkad av smed till moderna kakelugnar. Baserar sig på en gammal och hållbar modell. Möjlighet att köpa reservdelar.

Mässing

Nickel

Fördjupning eller nisch

Nisch eller fördjupning för kanna i kakelugnen som användes tidigare skapar fin stämning. I den kan du ställa ljusstake eller till exempel en prydnadssak. Du kan välja antingen en rektangulär eller en oval nisch, båda användes under 1700- och 1900-talen. På specialbeställning finns även lucka av metall varvid en kopp kakao eller varm punsch hålls behagligt varm.

Hylla min 50 mm

Hylla max 130 mm

 

 

Planritningar

Vid rak vägg eller i ett hörn.

Vid rak vägg

I ett hörn