Siirretty: TURUN KAAKELITEHTAAN ENSI VUOSIKYMMENET

Turkulaiset kauppiaat ja tehtalijiat Junnelius, Dahlström, Dopel, Törnudd ja Jacobsson ostavat Linnankadun tontin 1874 ja Turun kaakelitehdas perustetaan (Åbo kakelfabriks Aktiebolaget). Turun fajanssitehdas liitetään siihen vuonna 1882. Tehdas käynnisti tuotantonsa 1875 ja Ernst Minuth tuo näkemyksensä tehtaasta 1885 ja nostaa sen kukoistukseen uusilla uunimalleillaan.

Eräs ajalle suosittu uunimalli oli uusirenesanssi tyylinen kolonni- eli pylväskaakeliuuni, kuten Suomen Pankin uunimme. Hyllyn alapuolinen osa on kantikas ja sen yläpuolinen osa pyöreä lieriömäinen. Ylinnä on kruunu ja sen päällä kupoli, ja tästä nimi kupoliuuni. Tulipesän ympärillä on koristeelliset konsolit. uunimme on siis ns. kreikkalainen, jossa on antiikista lainattuja koristeaiheita. Muita suosittuja uunimalleja olivat berliiniläinen kamiinakaakeliuuni (pottiuuni), ja rokokoouuni, joissa oli usein reliefikaakelit.