Siirretty: SALAISUUDET PALJASTUVAT

Kupolikaakeliuuni lienee valmistettu 1893 vuoden jälkeen, jolloin Turun kaakelitehtaan myyntiesite painatettiin. On kuitenkin todennäköistä, että kyseisen mallin esikuva on vanhempaa ruotsalaista perua, mahdollisesti Åkerlindin kakelfabrikista, 1870-luvun lopusta tai 1880-luvulta, joten se on valmistettu todennäköisesti vuoden 1878 jälkeen.

Suullisten historiatietojen mukaan uuni oli aluksi Helsingissä, Suomen Pankissa (entiseltä nimeltään Waihetus- Laina- ja Depositioni-Contor), joka perustettiin Keisari Aleksanteri I käskystä 1811 silloiseen Suuriruhtinaskunnan pääkaupunkiin, Turkuun. Sieltä Suomen pankki siirrettiin kuitenkin 1819 uuteen pääkaupunkiin Helsinkiin. Ensin Senaatintorille kauppias Sederholmin taloon ja Senaatintalolle (nyk. Valtioneuvoston linna). Lienee niin, että kaakeliuuni on ollut Ludwig Bohnstedtin suunnittelemassa uurenesanssityylisessä päärekennuksessa (valm. 1883). Sieltä se olisi kulkeutunut huolehtivalle ja sille arvon antaneelle yksityiselle omistajalle, joka sitten myi sen edelleen Kouvolaan, erääseen kerran pitäjän mahtavimpaan taloon, sen emännälle ja isännälle.

Nyt se komistaa talon salia 2,75 m korkeana aitona kaakeliuunina todisteena suuresta mestarillisuudestaan seuraaville sukupolville.