Siirretty: MYYNTIESITTEET TIEDON LÄHTEINÄ

Turun kaakelitehtaan vanhoista myyntiesitteistä löytyi vähitellen joitakin mahdollisia malli ehdokkaita uuniksemme. Vanhin tunnettu myyntiesite on v. 1878, ja seuraavat vuosilta 1885, 1893 ja 1903. Vuoden 1903 mallistosta löysimme kaakeliuunit N:o 102 ja 103. Suomen kaakeliuunissa yhdistyy nuo kaksi mallia, vaikkakin ylinnä oleva kuppiosa on jätetty pois, mutta emme tiedä milloin. Nykyisellä omistajalla ei sitä ole, joten on mahdollista ettei sitä ole tilattu tai uunia on muutettu myöhempien ihanteiden mukaiseksi ja kupoli hylätty.

Kuvaston kuvassa ei näy vinoneliöitä piirustukteknillisistä syistä hyllyn yläpuolisissa kaakeleissa, mutta kuviointi on muutoin sama.

Kyseinen vaalean vihreä väri (limetti, keväänvihreä) viittaa Rakkolanjoen kaakelitehtaaseen, mutta tuohon aikaan tehtaat kopioivat toisiltaan värejä ja malleja varsin innokkaasti.