Siirretty: FACTORY LEADER

A VISION OF A HANDICRAFT FACTORY IS BORN

In the heart of midwinter, in a tent glowing in the heat of a cast iron stove, a young gentleman officer was dreaming of fine arts and handicraft skills. After being released from service his journey (like his fathers before him) continues to the fountains of learning, to universities.

After some more years have passed, at an excavation site, a young archaeologist digs from his bag a briar pipe, and fills it with the best english tobacco. In his thoughts he travels to his passions in the north, and decides to fulfill his dreams of making himself familiar with the making of a traditional tiled stove tiles, and the secrets of masonry.

After landing in the north, he acquires qualifications of a stove mason. Like he was guided from above, he happens to meet Jarmo Toivonen, a master who knows the secrets of the traditional tiled stoves of the past. And he just happens to be looking for an apprentice, someone to continue his work


As the years pass, the young man becomes a student of traditional mason Timo Nylander. Still more years go by, and he becomes a journeyman, and then a traditional tile maker, and he inherits his masters knowledge and secrets recipes.

The young man knows when the time is right to establish his own handicraft factory. His vision is simple. To combine a deep knowledge of both masonry and the skill of producing first class traditional tiles. Just like during 1700s, the golden age of tiled stoves.

Laivan rantauduttua hän hankkii uunimuurarin pätevyyden. Kuin johdatuksesta hän kohtaa vanhanajan aitojen kaakeliuunein salat tuntevan mestarin Jarmo Toivosen, joka etsii oppipoikaa, työnsä jatkajaa. Vuosien kuluessa hänestä tulee perinnemuurari Timo Nylanderin oppilas. Vuodet vierivät ja oppipojasta kasvaa kisälli ja kisällistä kaakelimaakari, ja hän perii mestarinsa salaiset reseptit ja tietämyksen. Nuorukainen tietää ajan olevan kypsä kunniallisen käsityötehtaan perustamiseen.

Hänen visionsa on yksinkertainen. Syvällisen muuraus- ja valmistustaidon yhdistäminen, aivan kuten aitojen kaakeliuunien kultakautena 1700-luvulla.