KAKELUGNSMÄSTARE

MURARE I TREDJE GENERATION

Kakelugnsmästare Timo Nylander kan kakelugnar; detaljerna i konstruktionen, knepen och hemligheterna. Han är en traditionellt murare i tredje generationen. Fördjupad förståelse uppstår inte bara genom att sätta upp kakelugnar, utan under de otaliga gånger man monterar ner och upp igen. Vilket enormt vetande och kunskap som döljs i svunna tiders äkta kakelugnar – metoder som användes för flera hundra år sedan. Att år efter år arbeta med även de minsta detaljerna och få en ännu djupare förståelse för deras inverkan på helheten genom att arbeta tills allt oväsentligt har slipats bort och bara det essentiella kvarstår.  Denna långa väg har gammaldags hantverksmästare gått med tålamod och respekt för tidigare mästares läror och absoluta krav på kvalitet. Mästare Nylander är en del av denna levande tradition, ett stycke historia, som med visdom och stort hjärta styr de unga generationerna och värnar om hantverkskunskapen.

Vi på Helsinge tar tacksammt del av kakelugnsmästarnas flera hundra år gamla traditioner och som vi ytterligare försöker förbättra.