LERA

FÖRSTKLASSIGHET SOM MÅL

Det krävs känslighet av kompositören och förståelse av dirigenten för att utveckla ett perfekt recept för kakellera. Ingenting är obetydligt, allt påverkar allt, och det är därför han känner till effekten av att öka och att minska in i minsta detalj.

I århundraden letade mästare efter det perfekta receptet för kakellera. En ingrediens i taget hittades de rätta ämnena som gjorde kaklen starka men tillräckligt porösa för kakelugnsmuraren att finslipa med handverktyg.

Värnaren av Helsinges traditioner, artesan och kakelmästare Jarmo Toivo har över 25 års erfarenhet av att kombinera exakt rätta ingredienser och mängder för att uppnå perfekt harmoni. I vår verkstad på landsbygden går han mellan olika krukor rör om ingredienser och justerar minsta skiftningar enligt sekellånga traditioner. Han värnar oförtrutet om Helsingestilen där endast det bästa är gott nog.